сряда, 10 ноември 2010 г.

Етнографският комплекс Генгер в Айтос

Град Айтос се намира в Югоизточна България, и е малък и спокоен град, като по информация, той е бил построен от древните траки. Днес тук има много интересни забележителности, като например едно от най предпочитаните места са минералните бани, които се намират в източната част на града. Там много от местните жители, както и гости на града отиват да излекуват и облекчат някои болежки. Градът е богат на природни забележителности, но не са малко и паметниците на културата и музеите.
Едно от предпочитаните места за почивка е градския парк Славеева река. Там се намира и Етнографския комплекс Генгер. Малки тесни улички, застлани с добре оформени каменни плочи, стари възрожденски къщи и един уют предлага Етнографския комплекс. В малките къщи се намират ателиетата на някогашните майстори занаятчии. Имах възможността да разгледам различни занаятчийски инструменти. Тук са показани и много изделия от грънчарството, ковачеството, дърворезбата и други. Научих също така, че характересн занаят за този край е бил грънчарството. Като в една от специализираните работилници бяха изложени множество красиви глинени съдове. Интересно за мен беше, че имах възможността да се уверя, че съдовете са много издръжливи и не се поддават лесно на допълнителна обработка.
В една от къщите се намираше хлебарницата, където могат да се видят разнообразие от ръчно приготвен хляб и хлебни изделия. Тук са показани старите пещи, така наречената лопата за обръщане на хляба и други интересни приспособления.
Тук може да се опита прясно приготвен мед, като също всеки има възможността да се запознае с медникарския занаят и да научи много полезна информация.
Всеки желаещ може да си купи и различни сувенири от всяка една занаятчийска работилница. В етнографския комплекс се намира и малка, традиционно обзаведена механа, както и хотел, предлагащ уюта на българския дом.

2 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Анонимен, ти ще платиш ли на музея, дето снимаш, шушумига! Публичната собственност и т.н. Творец...Сигурно кофа не можеш да нарисуваш...

Публикуване на коментар