събота, 20 ноември 2010 г.

Художествената галерия Никола Петров в град Видин

Когато бях в град Видин, попаднах на една сграда с изключително красива и изящна архитектура. Това се оказа сградата на Художествената галерия Никола Петров, която се намира в началото на крайдунавския парк на града. В двора на галерията има няколко красиви скулптури, изработени от камък и на централно място е положен паметник на видинския художник Никола Петров, чието име носи галерията. Галерията е основана през 1961 година. Много интересна е самата история на сградата, защото тя е построена през 1982 година върху основите на стара крепостна порта, което прави сградата паметник на културата с голямо историческо значение. Преди превръщането на сграда в художествена галерия, сградата е била военен клуб.
През шестдесетте години на двадесети век в града идват да рисуват художници от цялата страна, така нариуваните от тях творби, повече от осемдесет, стават част от фонда на галерията.
Залите в галерията са големи и просторни, изложени са експозиции на известни български и чуждестранни художници. Представени са много от оригиналните творби на класиците и майсторите на живопистта, Златю Бояджиев, Иван Мърквичка, Владимир Димитров Майстора и много други. В галерията са изложени и много творби на художници от Видин и региона.
Музеят разполага с голяма колекция от над 1300 художествени произведения. В музея има три специализирани отдела: Графика, Живопис и Скулптура, като и в трите отдела се съхраняват оригинални творби на български художници. Също така художествената галерия притежава около четиридесет произведения на изкуството, дарени от чуждестранни творци.
Експозициите се сменят много често и по времето на моя престой посетих галерията два пъти и имах възможността да разгледам две различни експозиции. Тогава разбрах, че експозициите се сменят ежемесечно. Много често гостуват изложби от страната, както и се излагат чуждестранни експозиции.
Галерията е отворена за посетители всеки делничен ден, а също така и входът е безплатен. В двора на галерията е много приятно и спокойно, има места за сядане, когато ходих, имаше дори хора, унесени с книги в ръка..

0 коментара:

Публикуване на коментар