събота, 20 ноември 2010 г.

Еврейската синагога в град Видин

Когато бях на гости в град Видин, имах възможността да посетя и Синагогата, която е втори или трети исторически храм в града. Открита е през 1894 година, като много интересен факт е, че е била построена за минимално време- около една година.Тя се намира в близост до крепостта Баба Вида, разположена е в трапецовиден парцел.
Синагогата е построена с дарения от еврейски търговци. Интересно ми беше, също така поради факта, че е втората по големина в страната ни, след тази в град София, а също и, че се смята за по-красивата от двете.
Синагогата е използвана не по предназначние дълги години, като от 1950 година, се използва главно като склад. Около 1970 година е започнат основен ремонт, като се правят опити да се пригоди за симфонични концерти.
Сградата е много занемарена и неподдържана, не мисля, че се правят опити за реставрация, но въпреки това тя си остава паметник на културата, с огромно национално значение. Архитектурата е много оригинална и наподобява синагогата, намираща се в Буда Пеща. Сградата е с правилна форма, разполага с базилика, галерии и четири кули. Интересно е, че много от обзавеждането на синагогата е внесено от чужбина, главно от Австрия, Виена, Трансилвания и Унгария.
Главната фасада е внушителна, защото представлява издаден напред черен обем и две странични кули. Въпреки окаяното състояние, всеки желаещ може да влезе и да разгледа, разбира се на своя отговорност, мисля, че ако се реставрира и се положат усилия синагогата отново ще стане един красив паметник на културата.
Централния вход или това, което е останало от него е засводен с полукръгла арка върху две колони с високи тостаменти . В центъра на арката се намира кръгъл прозорец с желязна решетка и шестоъгълна звезда.

0 коментара:

Публикуване на коментар