вторник, 9 ноември 2010 г.

Хаджистояновото училище в Севлиево

В централната част на страната ни са разположени някои от най жипосните ни градове. Тук в подножието на Стара планина се намира и град Севлиево, градът е само на няколко километра разстояние от големият град Габрово. Тук са родени много знатни българи, дали своя принос в политиката, литературата, спорта и освобождението на страната ни от турско робство. В град Севлиево има няколко музея, като във всеки един може да ви запознае с бита и културата на местните хора.
Хаджистояновото училище е един от музеити в града, където почти всеки посетител остава с широко отворена уста, защото къщата музей е едно райско място, съхранило българската култура и желанието за образование.
Музеят се намира в централната част на града, като от далеко се вижда къщата, защото е построена във възрожденски стил и се намира в църковен двор. Училището е построено между 1844 и 1845 година със средства от големия български родолюбец Хаджи Стоян Николов.
По данни това е първото светско училище в града, а също така това е сред десетте училища изградени преди Освобождението на страната ни. Първи учители там са били големият поет и революционер Петко Славейков и още няколко известни български революционери.
Днес в музея е подредена възстановка на класна стая, като може да се разгледа метода на взаимоучителстване, който се е упражнявал до Освобождението на страната ни. В една от стаите се виждат няколко пеики, най отпред е разположено малко сандъче с пясък, където са се упражнявали най малките деца.
Могат да бъдат разгледани експозициите Възраждане и Археология, като са показани доста интересни експонати, свидетелстващи за историята на града още от новокаменната епоха.
Изключително инетересно е да се разгледа модела на обучение, желанието на българина да се образова и да израства. Освен подредената експозиция, много приятно място е и двора, защото през пролетта и лятото е пълно с различни цветя и храсти и е много приятно за кратка почивка. Точно пред къщата музей има издигнат паметник на Хаджи Стоян Николов, благодарение на който е изградено училището.
Хаджистояновото училище е обявено за паметник на културата с голямо местно и национално значение. Забележителностите в Севлиево

0 коментара:

Публикуване на коментар