вторник, 9 ноември 2010 г.

Историческият музей в град Тетевен

Град Тетевен се намира в централната част на Северна България. Градът е разположен в полите на Стара планина, а през него преминава и река Вит. Със своя Исторически музей, градът е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския Туристически съюз. Градът е малък, но пленява с красивата си природа и местата за отдих, хората са повече от гостоприемни и дори няма да обърнат внимание, че не сте местен. В града има няколко религиозни храма и няколко паметника на културата, но едно от най интересните места е Историческият музей.

Музеят е построен през 1931 година, със средства от благотворителния комитет, като първоначалната идея е била да бъде построен Дом паметник в чест на загиналите в националноосвободителните борби. Началото на музейната сбирка е поставено много порано, когато учителят по естествени науки Михаил Койчев, започва да събира различни експонати, свидетелства за храбрите тетевенци. Той започва да събира експонатите през 1911 година, като в последствие фонда на музея се обогатява, защото постъпват много дарения от местните хора. В наши дни в музея е подредена експозиция в няколко насоки, а именно: Археология, Етнография и История- Възраждане.

В една от залите са изложени различни оръдия на труда от късния палеолит и неолит. Интересни са и представените бронзови накити и съдове, намерени при разкопки край град Тетевен. Богата колекция от сребърни монети са представени в раздел Археология.

Най интересна за мен беше експозицията от раздел Етнография, защото там бяха подредени различни традиционни носии, изработени ръчно от местните хора. Бяха изложени различни шевици и украси за дрехи. Показани са градско и селско облекло от деветнадесети век, а също може да бъде разгледана колекция от женски накити и украшения за тяло. В една от залите е изложено част от бойното снаряжение на Петко Страшния, който е бил касиер на местния революционен комитет.
Входните такси са символични и разположението на музея, почти в центъра на града го прави лесно достъпен за всеки желаещ да го посети.
Ако някога имате път към Тетевен, не пропускайте да посетите музея, това е мястото, в което ще научите много за историята на тези добри хора, живяли някога по тези места.

0 коментара:

Публикуване на коментар