събота, 20 ноември 2010 г.

Старата турска поща в град Видин

В град Видин са съхранени много исторически паметници, местности за отдих и множество музей, някои от тях строени и функционирали през времето на турско робство в България.
Когато се разхождах в Крайдунавския парк, в близост до джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу попаднах на една изключително красива и много добре съхранена сграда, а именно старата турска поща. От вън прилича на възрожденска къща, но всъщност старата поща е била почти пред разруха, когато местните жители са я реставрирали и сегашния й вид е много добър.
Счита се , че сградата е строена през втората половина на деветнадесети век, като с построяването е била прдназначена да се използва за пощенска станция. Най- вероятно завършването на сградата е било през 1859 година, което се счита за годината през, която Видин е свързан с различни европейски градове чрез телеграф.
Много интересен факт е, че това е единствената запазена стара пощенска станция в България, сградата е на два етажа, като в подземието се намира трезор, в който са съхранявани по ценните пратки, писма и други пощенски документи.

0 коментара:

Публикуване на коментар