вторник, 16 ноември 2010 г.

Къща-музей райна Княгиня в Панагюрище

Град Панагюрище се намира само на няколко километра източно от София и е разположен в подножието на Средна гора. Счита се, че по тези места са живели древните траки, а за това има и множестно свидетелства. Градът е изключително известен с златното си съкровище, намерено по тези места. Града е родно място на много българи пожертвали живота си за свободата на страната ни. Райна Княгиня е една от тези хора, дали живота си. Тя е известна с ушиването и носенето на знамето на Априлското въстание.
Тук е родното място на Райна Княгиня, днес къщата, в която е живяла е превърната в музей.
При едно от посещенията си до града, имах възможността да посетя къщата музей. Тя е разположена близо до централния площад на града и е част от Историческия музей.
Къщата е построена през 1673 година, в нея се ражда и живее героинята Райна Княгиня.
Къщата е много запазена, а това е постигнато с реставрирането на къщата няколко пъти. Тя е на два етажа, като в нея имах възможността да разгледам много свидетелства за живота на героинята. На първия етаж е подредена богата колекция от документи и снимки, описващи живота и делата на Райна Княгиня. Втория етаж пък пресъздава обстановката, с която е живяла със семейството си. Втория етаж има няколко стаи, красиво подредени с традиционни за онова време постелки по леглата, красиво изработени покривки, също така са показани и много обикновени предмети от ежедневието на българина по този край.
Къщата е разположена в голям двор, където се намира и гроба на великата българка, като над него се издига висока паметна плоча. Двора е голям и много красив, през пролетта тревата е много зелена и тук таме има пъстри цветя. Хареса ми и концепцията на къщата музей, да популяризира подвизите на голямата българка Райна Княгиня.

0 коментара:

Публикуване на коментар