събота, 20 ноември 2010 г.

Енорийски храм Свети Николай Чудотворец в Стара Загора

Стара Загора е един от най красивите градове в нашата страна. Преди няколко години бях там на екскурзия и по специално в Старозагорските минерални бани. Харесва ми това, че града не е много голям, но има много красиви места и по специално много паметници на културата. Града е и много атрактивна дестинация, защото в региона има много места с историческо значение. На разположение на посетителите са около 34 хотела, което го прави идеално място за провеждане на конференции и симпозиуми. Това е един от българските градове известен с големите си и красиви паркове. Също така в града има добре организиран градски транспорт, през града минават много важни железопътни линии, а също така на всяка уличка могат да бъдат намерени поне няколко таксита. Градът се слави и с няколкото православни храма и една джамия. Тук имах възможността да посетя един от храмовете, които са ми направили най голямо впечатление. Енорийският храм Свети Николай Чудотворец е построен преди около сто години, като днес е един от най красивите в град Стара Загора. Храма е разположен в централната част на града, като това го прави лесно достъпен, както за местните хора, така и за всеки гост на града. През храма всяка година минават и много чуждестранни посетители, решили да се потопят в религиозните ценности.
В храма имах възможността да разгледам много красиви икони, като навсякъде бяха наредени иконите на Богородица с Исус Христос. На централно място е положена иконата и на Свети Николай, който е и патрон на светия храм. Разбира се не е само една иконата на Свети Николай, в различни места на храма са разположени ннегови икони. Хареса ми това, че навсякъде имаше места, на които всеки може да се отдаде на молитви към Господ.
Като цяло мога да кажа, че от вътре храма е, като всички останали, наредени са много икони, с голям купол и много голямо спокойствие, лъхащо отвсякъде.
По забележителен е храма от вън, много ми хареса архитектурата и това, че от вън по всичко превъзхожда големите храмове във Варна и София.
Ако някога имате път до Стара Загора, не пропускайте да отидете и да запалите свещ и да се отдадете на молитви към Господ.

0 коментара:

Публикуване на коментар