вторник, 9 ноември 2010 г.

Светилище на нимфите и Афродита край Димитровград

На територията на страната ни има множество интересни и красиви места. Ако някога тръгнете да обикаляте природните ни забележителности, археологическите резервати или паметниците на културата, със сигурност ще ви отнеме много време, което няма да е загубено, а от този тур бихте спечелили много.
При едно от посещенията си в Димитровград, съвсем случайно попаднах в тракийското светилище на нимфити и Афродита, което се намира в близост до село Каснаково, в местността Гяур Бунар. Освен с личен автомобил, може да се достигне до мястото с автобус, а на мястото има и паркинг специално предназначен за автомобили. На входа на комплекса има изграден и информационен център, в който има полезна информация и възможност за поръчване на екскурзовод.
Комплексът е изграден върху стар културен център, като в близост се е намирал голям минерален извор. Според информацията комплексът е изграден през втори век от тракийски ветеран и съпругата му. Историите разкават, че те заедно са съградили мястото, като са били водени и напътствани от нимфи и богинята на красотата Афродита. В комплекса има три минерални извора, като архитектурата е красива и интересна. Много от историите сочат, че водата от изворите е била лековита и много хора от различни крайща са идвали, за да се поливат и да пият от водата.
Днес могат да бъдат разгледани красиви стари постройки и един голям амфитеатър, по някои от стените има интересни надписи, а информационна табела дава информация за мястото.
Комплексът включва и красива растителност, особено през лятото е много приятно а разходка. Самата обстановка е завладяваща, останките от сградите са посредата, обградени от едната страна с гора, а от другата със красиво оформени варовикови скали.
От 1968 година Светилището на нимфите и Афродита е обявено за паметник на култирата и е с голямо местно и национално значение. Ежегодно местността се посещава от много български, както и чуждестранни туристи.
Ако някога имате възможност да посетите комплекса, не пропускайте възможността, защото това място е наистина невероятно и зареждащо с много положителна енергия.

0 коментара:

Публикуване на коментар