събота, 20 ноември 2010 г.

Храм Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Разлог

Банско е един от най красивите ни зимни курорти. Това е мястото, където все още са запазени калдаръмените малки улички, в няколко къщи пък може да се запознаете с бита и културата на народа ни, а хотелите са многоброини. Само на двадесет километра от Банско се намира село Добърско, разположено е на високо в раложката котловина в красивата планина Рила. От селото се разкрива красива гледка към планините Пирин и Родопите. Сведения за селото има още от времето на Иван Шишман, а различни интересни легенди се разказват от местните жители на селото. Селото е било много добре икономическо развито, а в миналото няколко махали са принадлежали към него. Много от хората в региона са отглеждали памук, а след това са го изнасяли за други държави.

Днес селото привлича много вярващи хора от цялата страна, както и от съседни на нашата страна, държави. В селото се намира храмът Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат, изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан. На няколко места от вън се виждат и тухли по стените. Храмът е построен през 1614 година, изграден е изцяло от хора от селото. Храмът привлича с интересната си архитектура, построен е изцяло по изискванията на турците, с малки размери, на половина в земята, без купол и без камбанария. Има съвсем малки прозорчета, като по архитектура, сградата наподобявала останалите къщи в селото. Освен с красивата си и интересна архитектура, храмът привлича хората с интересните и малко нестандартни стенописи. През седемдесетте години известният български реставратор Петър Попов и известна архитекта се заемат със обновяването на храма и реставрирането на стенописите. Сградата е в добър вид, въпреки турските настъпления. За да се влезе в храма, се слиза по няколко стъпалца, при отварянето на вратите се открива чудна гледка, целите стени са изографисани. Пресъздадени са различни библейски сцени, а също така има нарисувани много от местните легенди, предавани от поколение на поколение. Пред олтара са изложени икони на Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат, тук може да бъде разгледан и интересен стенопис изобразяващ Исус Христос, а зад него се вижда нещо подобно, като ракета.

Днес двора на храма е засаден с красиви цветя и храсти, през лятото е много приятно и уютно местенце за отдих. Храмът е отворен за посещения, но в него не се извършват богослужения.

2 коментара:

крем против бръчки каза...

има толкова чудесни места които са всъщност толкова близо но не сме ги посетили - жалко но е факт

Анонимен каза...

Доминик !Приеми един съвет,той не е злобарски.Като не разбираш,по добре не пиши простотии.Това,което си видял в стенописното изображение на Спасителя Христос,не е "ракета",а се нарича мандорла,и е заимствано от тибетските будистки изобразителни традиции.То най-общо изобразява божествеността на сина Божий.Най-често в средновековната живопис на източната църква Христос се изобразява в такава"капсула" при сцената на Преображение Господне.Бъди здрав отвсякъде !!!Поздрав- Знаещ !

Публикуване на коментар