петък, 19 ноември 2010 г.

Часовниковата кула в Севлиево

Малкото красиво градче Севлиево се намира в централната част на страната ни. Градът е разположен в билото на Стара планина и е доста живописен. Въпреки че в града има около двадесет и пет хиляди души, тук могат да бъдат намерени няколко православни храма, методистка, адвентска и дори църква Шалом. Града е малък, но много уютен и е успял да съхрани много паметници на културата, исторически ценни находки, както и няколко музея. Едно от емблематичните места в града е Часовниковата кула, която се издига в центъра на града. До нея може да се стигне лесно, освен с личен автомобил, който без проблем може да бъде паркиран в някоя странична уличка или чрез градския транспорт.
По данни кулата е построена през 1777 година и това я нарежда сред четирите най стари кули в страната. Също така информация има на малка табелка, прикрепена от едната страна на кулата. Интересно при изграждането е, че основата на камбанарията е по висока от останалите и зидовете, с които е иззидана са големи около седемдесет сантиметра. Във вътрешността на кулата се движат дебели въжета с тежести, които задвижват оригиналният механизъм.
Часовникът е много красив, защото е покрит с красив меден купол, а механизмът му е изработен от ковано желязо. За първи път имах възможността да разгледам такава забележителна постройка, каквато е Часовниковата кула. По стените на кулата също имаше отвори, които позволяват на вятъра да се движи свободно. По каменните зидове има изсечени различни изображения на военни предмети и строителни интрументи.
През 1877 година, когато в града влизат разузнавателните руски отряди, те са посрещнати точно на това място и в тяхна чест на една от стените на кулата е поставена паметна плоча.
През 1924 година, местаната управа решава да снабдят кулата с електричество и сирена, а през 1965 година е направен цялостен ремонт на часовниковия механизъм. Часовниковата кула е регистрирана, като паметник на културата и след реставрирането и тя ся превръща в един от най значимите паметници в град Севлиево.

0 коментара:

Публикуване на коментар