събота, 20 ноември 2010 г.

Крайдунавски парк Видин

Мога да кажа, че град Видин е един от многото красиви български градове. Тук може да намерите много паметници на културата, музеи, религиозни храмове и места за отдих. Такова място е и Крайдунавския парк.
Паркът се намира край река Дунав, като поставя началото си от крепостта Баба Вида, до речната гара на града.
Интересно при изграждането на Крайдунавския парк е, че е всичко е извършено по план и добре оформените храсти тип чимшир разположени в зелените площи са наподобявали австрийските и английски паркове. Днес не могат да се видят красиво оформените храсти, защото малко или много не се полагат същите грижи за парка, както е било преди време.
Но пък тревата по поляните се поддържа, подстригва се и в парка може да се видят многообразие от цветя още през пролетта, до късна есен.
Известно е, че изграждането на парка става в четири периода, като през последните два периода, площта на парка е била увеличавана и в наше време, той е един доста голям парк.
В парка може да се видят и много исторически паметници, както и паметници на културата.В парка се намира красивата Джамия с прилежаща библиотека на Пазвантоглу, сградата на турската поща, речната гара,Художествената галерия, Телеграф капия, както и крепостта Баба Вида.
Крайдунавския парк е едно от предпочитаните места, както на местните жители, така и на гостите на града. Паркът е много уютен вечер, когато се напълни с хора, осветлението огрява зелените площи и алеите, отстрани на които има много красиви засадени цветя. В парка има много пейки, на които човек може да поседне и да се наслади на красивата река Дунав.
Много ми хареса и възможността да поседнеш в някое от малките корабчета по Дунав, превърнати в красиви уютни ресторантчета.
Освен през лятото с красивата зеленина, през зимата, когато падне снега също е предпочитано място за много родители с деца.
За мен Крайдунавския парк ще си остане едно от предпочитаните места за отдих в град Видин.

0 коментара:

Публикуване на коментар