събота, 20 ноември 2010 г.

Мавзолеят на Антим Първи в град Видин

Град Видин е един от красивите български градове, разположени по брега на река Дунав. Освен многото красиви места за отдих, тук се намират и много паметници на културата, както и религиозни храмове на християнската, мюсюлманската и еврейската религия.
Тук за първи път посетих мюсюлмански храм, както и разпадащата се еврейска синагога, но и тук за първи път имах възможността да посетя мавзолей, в който са положени нечии останки.
Мавзолеят на Антим Първи е разположен в двора на Видинската митрополия, в съседство на джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу и църквата Св Николай.
Мавзолея е построен през 1934 година, като архитект Илия Попов изготвя плана за построяването на сградата.
На мен ми беше интересно, че сградата представлява малка каменна постройка, с квадратна форма. Наподобяваща църква, защото има купол няколко прозореца. Куполната част е направена от бял врачански камък. Също така вътрешните стени на мавзолея са изографисани, което е много красива гледка, особено за хора, които никога преди това не са посещавали такъв тип паметник на културата.
Точно над входа има портет на Антим Първи, като самия портет е изработен от мозайка. Вътре в мавзолея е разположена седяща скулптура от камък на Първия български екзарх и много интересно е, че в подземието на мавзолея е положен съркофаг, в който се намират тленните останки на Антим Първи.
По-късно през 1975 година мавзолеят официално е обявен за паметник на културата.
Като цяло мавзолея е интересно място, поради факта, че тук са съхранени останките на първия български екзарх и ми хареса архитектурата на сградата, въпреки че сградата е малка, в нея има какво да се види. По време на официалните празници на страната ни и честванията на годишнини на Екзарх Антим Първи се полагат венци от държавните институции и цветя от гражданите.
Мавзолеят не е отворен всеки ден за посетители или поне беше отворен само веднъж в седмицата, когато бях на посещение във Видин.

1 коментара:

Бора Бора каза...

не съм ходила, но задължително трябва да го посетя, продължавайте да постирате и да споделяте интересни неща с всички нас

Публикуване на коментар