събота, 20 ноември 2010 г.

Храм Успение Богородично в Копривщица

Град Копривщица е обявен за град музей, като той е запазил възрожденския си облик и продължава да радва хората с красотата и уюта, които предлага. Градът е заобиколен от красива природа и е предпочитано място за почивка. Тук могат да бъдат намерени множество малки семейни хотели, предлагащи уюта и спокойствието на българския дом. Града е предпочитан и заради климата, защото през лятото тук е прохладно и приятно. Предимно града е препълнен с туристи през лятото, а през зимата като че ли всичко е замряло. Ходил съм няколко пъти до Копривщица и още няколко пъти само съм минавал от там. Винаги ми е било приятно да се разхождам по малките улички и да разучавам традиционните къщи и техните истории. Града е наситен с културни паметници, има и няколко изградени чешми, с красиви надписи описващи повода за изграждането им. Тук са родени и няколко големи български революционера и големия български поет Димчо Дебелянов. Днес родните им къщи са превърнати в музеи, като много хора предпочитат да посетят и да узнаят повече за живота и делата им. В града има и няколко стари църкви, като при едно от посещенията си успях да посетя църквата Свето Успение Богородично. Църквата е може би най старата в града, но пък е в много добро състояние и все още приема посетители. Църквата е разположена в близост до центъра на града, като мястото на което се намира я прави лесно достъпна за посетителите. Църквата е построена през 1817 година, като интересно е, че храма е построен само за единадесет дни. Различно от другите църкви, сградата на Успение Богородично е ниска и широка, а синия цвят привлича погледите от далеко.
Освен с архитектурата на сградата, бях впечатлен и от това, че голяма част от иконите са много стари, но въпреки това много добре запазени. На няколко места в храма има олтари с икони, а до тях места за дарения. Много е приятно и спокойно в църквата и винаги когато имам възможност, бих я посетил. Вътре има и няколко кътчета, предназначени за осамотение и отдаване на молитви към Господ.
Също така в двора на църквата се намира гроба на големия български лирик Димчо Дебелянов, както и скулптурата изобразяваща неговата родна майка.
Всеки решил да посети църквата може да го направи, защото тя е отворена всеки ден за посетители

0 коментара:

Публикуване на коментар