вторник, 9 ноември 2010 г.

Археологически музей Велики Преслав

Град Велики Преслав, ако трябва да го описвам, бих го направил само с няколко думи, но много силни по значение. Градът е бил първата столица на страната ни. Тук са се водели много ожесточени битки, тук духът на хората се е съхранил и те са продължавали да се борят, за страната и свободата си. Градът се намира в североизточната част на страната ни и е сравнително малък, но много интересен и от тук ежегодно минават много български, както и чуждестранни туристи. Градът и региона многократно са били обект на археологически експедиции и проучвания. Археологическият музей на града включва над петстотин хектара от старата българска столица Велики Преслав. На територията на старата българска столица са открити множество паметници и предмети с голямо историческо значение. По-голямата част от предметите, намерени при разкопките са разположени в сградата на Археологическия музей, който е разположен в историко-археологическият резерват. Музеят е разположен на красиво място, отвсякъде има обрасла зеленина и особено през топлите месеци е много красиво. Бях впечатлен още от вратата на музея, защото след такава гледка, на такива красиви пътечки от цветя, няма как да не ти се препувдигне настроението. Музеят разполага с няколко експозиции, като изключително голям интерес представляват изложените съкровища, намерени в различни разкопки в земите на Велики Преслав. Втората експозиция е разположена в отделна зала и в нея могат да бъдат разгледани различни бойни оръжия, както и стари български ризници. В залата е изложен и макет на крепостта, както е изглеждала преди години. Около нея трудно успях да се добера, защото имаше група деца, които не позволяваха на околните да я разгледат. В залите може да се разгледа и ръчно изработените керамични съдове, впечатляващи освен с изящната си изработка, но и с красивите пъстри украси.
В музея има и специална част, в която са разположени различни каменни плочи, паметници и статуи, които също са много интересни, но и са много добре запазени.
Археологическият комплекс се намира на около петнадесет минути разстояние от съвременния град Велики Преслав, също така може да се използва такси, но повечето хора предпочитат да походят пеша и да се насладят на красивата природа.
В комплекса входните такси не са високи, а срещу допълнително заплащане може да се възползвате от екскурзовод, който ще ви разведе и ще ви разкаже интересни исторически факти, както и легенди.Официална страница на музея

0 коментара:

Публикуване на коментар