събота, 20 ноември 2010 г.

Успение на Пресвета Богородица в Ботевград

България е майка на много знаменити българи, точно тук са родени много велики умове, тук са се раждали революционери с непоклатим дух и вяра. Всеки един град в България е дал поне един известен с храбростта и непоклатимостта си българин. Ботевград носи името на големия български герой, революционер и поет Христо Ботев.
Градът се намира в Западна България и от всякъде е заобиколен от величествената Стара планина. Също така през Ботевград минава Стара река, която събира притоците на две по малки реки. Градът е сравнително нов, основан е през 1866 година, но в този регион е открито тракийско селище, датиращо от петото хилядолетие преди Христа. Името на града е сменян няколко пъти, докато накрая се именува на името на революционера Христо Ботев. Много интересен е плана на самия град, защото улиците се пресичат шахматнообразно, като характерно за къщите е било да имат големи и просторни дворове. Главният площад е мястото с най голямо архитектурно значение, тук се намира градският часовник, който е доста величествена стара постройка, която е в листа на Стоте национални туристически обекта в България. На централния площад също се намира красива стара джамия и може би една от най красивите църкви в България, а именно храмът Успение Богородично или по известен като Бялата църква.
Намира се в центъра на града, което го прави лесно достъпен и всеки желаещ да го посети, със сигурност ще го намери без проблем. Храмът е построен преди няколко години и сградата е сравнително нова и запазена. Храмът привлича с красивата си архитектура, а стените и тавана са изрисувани много красиво. Всяка икона, като че ли е рисувана преди няколко часа, изключителна изработка. Към храма и и хор и ако имате късмет може да се насладите на хубавото професионално пеене. Това е единствената църква, в която съм бил и е било забранено да се палят свещи и то с цел запазване на стенописите и иконите. Свещи могат да се палят в малкото предверие на църквата. Честно казано без запалени свещи и миризмата на тамян си е малко, като музей, но така са преценили хората, така са направили.
Храма разполага с голям двор, където има разнообразие от красива растителност и запазени и добре боядисани пейки. Обстановката в храма и на вън в двора е много релаксираща и за малко ви помага да забравите случващото се в ежедневието.

0 коментара:

Публикуване на коментар