събота, 20 ноември 2010 г.

Историческият музей в град Видин

При едно от посещенията си в град Видин, посетих Историческия музей. Сградата на музея пленява с красива архитектура, а това,че се намира в централната част на града, го прави още по - достъпен за всеки решил да го посети.
Разбира се останах впечатлен, защото той е един от най - старите културни и научни центрове в града. Музеят е с национално историческо значение, защото в него се съхраняват множество исторически експонати, както и се извършват редица научни изследвания.
Със създаването Археологическото дружество през 1910 година се поставя началото на музейното дело в град Видин и региона.
Когато влязох за първи път в музея, се почувствах много спокоен и някак обстановката вътре предразполага. Тук след влизането си, ще имате възможността да разгледате експозициите, различните ценности, съхранени от нашите предци. Като сграда музеят не е много голям, но са съхранени повече от 63 хиляди експоната. В музея работят квалифицирани специалисти, историци и филолози.
Интересно за музея е, че към него има библиотечен фонд с над 4600 тома, като всеки гражданин, организация или учреждение могат да ползват материалите.
Когато бях там, видях, че младежи идват и използват материалите, за написване на различни училищни задачи.
На разположение има гид, който при ваше желание, ще ви разведе и ще ви разкаже интересни истории свърани с експозицията.
Когато посетих музея, бяха изложени няколко експозиции или по точно една експозиция с разнообразие от изложени експонати, в една от залите имеше изложена богата колекция от стари монети, може би бяха показани хиляди монети, коя от коя по-хубави, но също така изключително запазени за времето си.
В друга зала бяха изложени традиционни български носии и шевици. Изключително красиво изработени, много добро съчетание на цветове.
Според мен интересна е концепцията на музея, защото се показват много интересни експонати, повечето с голямо културно и историческо значение.
През топлите месеци в двора, където се намира музея е много красиво и спокойно, защото има доста зеленина, може да се насладите, като поседнете и поговорите за историята или се насладите на интересно четиво. Пред музей има също така поставени няколко каменни плочи, с различни надписи върху тях.

0 коментара:

Публикуване на коментар