събота, 20 ноември 2010 г.

Слонът край Девин

България е една от най-красивите страни на Балканския полуостров. Тук по нашите земи, има изключително много места за отдих и почивка, парковете и резерватите в страната ни са безброини, а културните паметници и музеи могат да се намерят във всеки град, селце или местност. При едно от пътуванията си до град Смолян, имах възможността да мина през Девин, който се намира само на няколко километра разстояние. Градът е разположен в подножието на планината Родопи, също така през него преминава Девинската река. Градът е малък, но много интересен и привлекателен за много чуждестранни туристи.

Само на около четири километра от града се намира една от най-интересните природни забележителности, които някога съм виждал. Скален феномен Слона е разположен на брега на Широколъшката река, като живеещите в девинското село Настан, имат възможността да се наслаждават на интересната гледка. Скалният феномен е наречен Слона, поради интересната форма, наподобяваща екзотичното животно. Скалата се разпознава малко трудно, особено, ако нямате богато развито въображение, само на няколко метра пък се намира един от заводите на Девин и доста отпадъци препречват пътя и гледката към интересният скален феномен. За намирането на скалата, попитахме някои от местните хора, защото в няколко сайта беше споменато, че те са картата, която ни трябва, за да намерим и разгледаме забележителностите в този регион.

Също така с интересното скално образувание има свързана легенда, която гласи, че преди време между устата и хобота на слона е имало отвор към пещера, от която е извирал извор с лековита вода и много хора се събирали, за да излекуват болежките си. Други смятат, че водата, която е течала е оформила този невероятен образ на слон. В региона има и много други интересно оформени скали. Мястото е чудесно и за разходка, на около има доста зеленина, особено през лятото, когато госрките цветя са разцъфнали, птичкките пеят своите песни, а въздуха е чист.

Ако някога имате възможност да се отбиете до този феномен, въпреки трудностите при намирането, не се отказвайте!

2 коментара:

Тайланд каза...

наистина интересно място, чувала съм го но не съм ходила, иска ми се да го посетя и аз, поздрави и до скоро

счетоводни къщи София каза...

Много бих искала да посетя тази локация, изглежда невероятно, много съм впечатлена, в Благария има много интересни неща, които за съжаление не се предлагат от туристическите агенции, които се пълни само с почивки в Гърция, жалко но е така, поне това е моето менение

Публикуване на коментар