вторник, 9 ноември 2010 г.

Музей на транспорта и съобщенията в Русе

При едно от посещенията си в град Русе, имах възможността да посетя и единствения музей на транспорта и съобщенията в България. Музеят е създаден по повод сто годишнината на железопътния транспорт в страната ни. Музеят се намира в сградата на първата железопътна гара и за първи път отваря врати през 1996 година. Сградата, в която се намира музеят е много стара, строена е през периода 1864 и 1866 година, като проектът е осъществен от ангийска фирма.

Музеят разкрива развитието на речното корабоплаване, железопътния транспорт и съобщенията. Може да разгледате подредената експозиция, предлагаща богат снимков материал, съобщителна техника, използвана назад във времето, знамена и позиви. Изложени са и много лични вещи на работниците от транспортната сфера.

Интересно за музея е, че е разположен, както в сградата на старата гара, така и на открито. Изложени са много експонати с голямо значение. От вън са показани няколко парни локомотива и различни модели вагони.

На мен лично ми беше много интересно, че точно в този музей се съхраняват личните вагони на цар Фердинанд, както и специално направеният за цар Борис Трети през 1911 година. Всеки посетител може да разгледа и вагона Султане, с който турският султан е предприемал обиколки. За мен това беше най-красивият експонат в музея, защото има богата украса, боядисан е в турско синьо, а също има и прилежаща веранда към него.

Към всеки вагон има малки стълбички, по които може да се изкачите и да се огледате, да се пренесете мислено назад във времето и да очертаете в съзнанието си образа на тези велики мъже, използвали вагоните за придвижване.

В музея може да разгледате локомотив 148, използван за превозване на пътници и поща по линията Русе Варна.

При посещението си в музея, разбрах, че много от показаните експонати участват в български филми. Също така имах възможността да разгледам и библиотеката , в която са показани материали на тематика транспорта и съобщения. Днес сградата на музея е обявена за исторически паметник.

Националният музей на транспорта и съобщенията е достъпен за всеки, решил да го посети, намира се на брега на река Дунав, открива се красива гледка от мястото. Музеят работи всеки ден без Неделя.

0 коментара:

Публикуване на коментар