сряда, 17 ноември 2010 г.

Архитектурно етнографски комплекс Дандолови къщи в град Севлиево!

Град Севлиево се намира само на няколко километра от град Габрово и пленява с красивата природа, множеството съхранени паметници на културата, няколко религиозни храма, както и малките музеи, свидетелстващи за непоклатимия дух, бита и културата на българина. Едно най интересните места в града е Етнографският комплекс Дандолови къщи, който се намира в централната част на града, в близост до зоната за пешеходци. Ако сте с личен танспорт, бихте могли да паркирате в някоя от страничните улички, ако пък сте пеша няма как да отминете този красив възрожденски комплекс.
Дандоловите къщи са построени от богат местен жител за него и за двамата му сина. Къщите са построени в типично възрожденски стил, като всяка една от трите къщи има порта водеща към улицата и към двора. През 1973 година къщите се реставрират и в тях се съхраняват много интересни експонати, представящи етнографските и архитектурни ценности на Севлиево и региона. Във всяка една къща могат да бъдат разгледани етнографски изложби, а експозициите са така добре подредени, че би ви се приискало да се върнете отново и отново.
През топлите месеци двора е отрупан с красиви цветя, като се смята, че семейството много често се е събирало на вън. Реставрирана е и пещта, в която семейството е пекло хляб, масите и столовете са все още подредени, с което се създава впеатление, че семейството след малко ще се прибере и ще поседне на масата. Във все още запазеният навес на двора могат да бъдат разгледани различни земеделски предмети, използвани в ежедневието на българина.
На втория етаж в къщите няколко стаи са подредени с красиви мебели, изобразяващи градският бит, как са живеели малко по заможните хора и как са обзавеждали къщите си. Могат да бъдат разгледани ръчно изработени български традиционни носии, изложен е и стан за тъкане, както и кухненси съдове и инвентар.
Един от най ценните експонати е библеотеката във възрожденски стил, на нея има подредени стари книги и няколко черно бели снимки. Могат да бъдат разгледани и няколко колекции от пощенски картички.
Посещението на етнографският комплекс е едно невероятно приключение сред българските традиции и обичаи, ако някога имате възможността да посетите град Севлиево, не пропускайте да се отбиете и в Дандоловите къщи.

0 коментара:

Публикуване на коментар