вторник, 9 ноември 2010 г.

Регионален Исторически музей Сливен

Още в периода на Възраждане се полагат основите на музейното дело в град Сливен. По това време родолюбиви и патриотично настроени местни жители събират паметници от времето на Средновековната българска държава. Организираното начало на музейното дело се поставя след Освобождението на града от турско робство, когато през Февруари 1878 година е основан Комитета на Московското етнографско общество в Сливен. Задачата на новосъздадения комитет е да събира и изучава останките от стари църкви, гробища, манастири и пещери, намирани в околностите на града. Десет години по-късно е учредено Научно дружество с цел изучаване на Сливенския окръг във всяко едно отношение. По-късно бива основано Археологическото дръжество, като събраните експонати са съхранени в музея на Сливенското читалище. През 1951 година читалищния музей е одържавен и постепенно се формира като местна научна и културно-просветна институция.

В наши дни Историческият музей е авторитарен научен институт за проучване и популяризиране на богатото историческо и културно наследство на Сливен и региона.

Към музея има изградени следните отдели и звена: Археология, История на българските земи от петнадесети до деветнадесети век, Етнография, Научен архив, Връзки с обществеността. Музеят разполага с Библеотека, Ателие за реставрация и консервация и Счетоводство.

В залите е подредена Експозицията Съкровища - музей- памет. Изложбата е открита през Май 2008 година по случай 130 години от началото на музейното дело и 95 години от основаването на музея в Сливен. На първия етаж са изложени оригинални паметници от фонда на музея, някой със световно значение. Може да разгледате мраморна и бронзова пластика от римско време, накити и предмети от кост от средновековието.

В музея са изложени занаятчийски интрументи, земеделски сечива използвани през античността и средновековието. Също така може да видите много красиви бронзови съдове и керамика, открити в Сливен и региона.

На втория етаж е изложена колекция от накити за главата, красиви огърлици, пръстени и колани. В една от залите на втория етаж са експонирани съдове от кована мед.

Тук могат да се видят униформите и седлото на генерал Стойчев, фотоалбум изработен от местните жители подарен на цар Фердинанд. Уникални са колекциите от възрожденски оръжия, като са показани пушки, бойлия, капсулен пищов и други.

На последния етаж е изложена експозицията Долината на тракийските владетели, открити през лятото на 2007 година . Изложени са луксозни червено-фигурни керамични съдове, гробни дарове, украса за конски амуниции, амфори и други. Двата сребърни ритона изложени в музея са с най-висока художествена стойност. Може да видите и втората намерена златна маска, два златни филиала за писане на вино и златен пръстен-печат.

Музеят е огромен и буквално може да се изгубите по големите коридори и красиво подредените експозиции. Тук ще имате възможността да рагледате намерените украшения, с изключителна изработка, както и златни и бронзови монети. На мен ми харесаха изложените оръжия, принадлежали на знатните български възрожденци.Официална страница на музея

0 коментара:

Публикуване на коментар