събота, 20 ноември 2010 г.

Кръстата казарма в град Видин

Видин е един от многото красиви български градова. Посетих града преди няколко години, защото тук живее част от моята фамилия. Възползвах се и разгледах забележителностите, които никак не бяха малко. Но може би най-голямо впечатление ми направи Кръстатата казарма, която е част от регионалния музеен комплекс. Хареса ми, че сградата е в задоволително добро състояние, въпреки че е строена през 1801 година. Имах възможността да науча доста интересни факти за Кръстатата казарма. Интересно за мен беше, че сградата е използвана за конак от еничарите през турското робство, а след освобождението се е използвала за съд и казарма на българската войска.
Сградата на казармата представлява масивна двуетажна постройка. Има няколко крила с различна форма и големина, като също така е интересно, че разположението на стълбите е променяно няколко пъти. Стените в приземния етаж са изградени от големи по форма камъни и тухли, изработени от варо - пясъчен разтвор.
Във вътрешния двор на казармата са разположени четири големи стълба с отсечени ъгли. Те се издигат някак внушително и разказват много за миналото на сградата. Там, във вътрешния двор, като че ли се пренасяш в миналото, виждаш конете и турците готови за война, усещаш непоклатимия български дух. Всяка тухла, всеки камък има своето значение и своята история.
Архитектурата на сградата е много интересна, има много коридори, стълби и отделения. Има няколко входа, водещи към казармата, но в наши дни се влиза само през един вход.
В няколко от залите има разположена експозиция на етнографска тематика. Целта на експозицията е да запознае посетителите с традиционната култура на местните жители. Тук е показано културното развитие от края на деветнадесети до двадесети век. Тук имах възможността да разгледам различни експонати, като например традиционни и обредни носии, накити изработени ръчно от местните жители. Успях да разгледам и много ценни предмети, използвани в ежедневието на хората.
Голямо впечатление ми направи, че текстовете под експонатите бяха на няколко езика, български, английски, руски, немски и френски. Дори в по-големи музеи не бях срещал описания на повечве от два езика. Според мен много чуждестранни туристи посещават и намират за интересна Кръстатата казарма.

0 коментара:

Публикуване на коментар